Het nieuwe Pôle jeunesse in Foix, een echte plek om samen te komen voor burgers, opende eind 2021 zijn deuren. Dit gebouw, dat door gemeenschappelijk denkwerk van de openbare instanties, de jongeren en de lokale verenigingen tot stand is gekomen, werd opgericht door het agentschap OECO Architectes, dat aan de vele verwachtingen heeft kunnen voldoen.
Een gecoördineerd project van formaat
“Het idee was een soort derde plek te creëren voor jongeren, met diensten voor bemiddeling, integratie, oriëntatie en gezondheid, m.a.w. een “tweede thuis” die de milieudoelstellingen van deze nieuwe generatie respecteert,” legt Claire Furlan, architecte van dit project, uit.
De inzet is groot, maar het project wordt ondersteund door een proactieve opdrachtgever, die vooral regionale subsidies krijgt, zoals het NoWatt-initiatief dat opgestart werd in de regio Occitanië. De jongeren hebben deelgenomen aan het ontwerp van het project, waarbij de nadruk werd gelegd op de constructie van een gebouw met ecologische materialen en een goed ontwerp, opdat het voldoet aan hun behoeften.
Een milieuvriendelijk en duurzaam gebouw
Pôle Jeunesse ligt op een perceel met een L-vorm, op het kruispunt tussen het stadscentrum en het park. De architecte heeft een gebouw in leisteen uitgedacht, met openingen in hout om een contrastspel te creëren tussen de materialen. Het hout is afkomstig van het lokale distributiewerk in de Pyreneeën. Het gaat om de douglas-, lariks-, kastanje- en beukenhout.
Het gebouw is geïsoleerd met celstofwatten, die zorgen voor een goede thermische bescherming en een uitstekend geluidscomfort. De elektrische productie wordt deels voorzien door fotovoltaïsche zonnepanelen, en voor het doortreksysteem van de toiletten wordt regenwater gebruikt. “We zijn te werk gegaan op basis van de criteria voor passieve gebouwen, maar ook met het oog op een vermindering van de koolstofvoetafdruk,” legt de architecte uit. Pôle Jeunesse haalt dan ook een zeer bevredigend E4C2-prestatieniveau (Frans label van duurzaamheid dat de prestaties van een gebouw op twee criteria beoordeelt: energie (E) en koolstof (C). Energie 4 – Koolstof 2 is de hoogste score).
Een monoliet in leisteen
“Voor deze openbare voorziening hebben we gekozen voor leisteen, omdat het een materiaal is met een grote aanwezigheid in Ariège, vooral in monumentele of prestigieuze gebouwen,” legt de architecte uit.
Leien wordt gebruikt in voorgevels en in dakbedekkingen en op grote hellende vlakken, en vormt een abstractie van een monolithische voorgevel. De hellende dakbedekking creëert grote binnenruimten. De hal met dubbele hoogte wordt omgevormd in een tribune waar de gesprekken onder jongeren plaatsvinden. Voor de verdeling van de ruimten wordt gespeeld met split-levels.
De algemene volumetrie doet denken aan een schuur. “Het was voor ons belangrijk om het gebouw een huiselijk karakter te geven, opdat jongeren zich er goed voelen, zoals thuis, en opdat het beter toegankelijk is,” licht Claire Furlan toe.
PRODUCT GEBRUIKT: CUPA 5 EN CUPACLAD®
CUPACLAD® 101 LOGIC-bekledingssysteem biedt elke gevel evenwicht en is perfect combineerbaar met andere materialen en laat de niet te evenaren textuur en de glans van onze natuurlei ten volle tot zijn recht komen.
Andere case-studies
Wereldwijd zijn er meer dan 250 daken die gebouwd zijn met onze leien.
Het natuurlei van CUPA PIZARRAS is het hoogstgewaardeerde product van architecten. Het werd uitgekozen voor belangrijke projecten, zoals gebouwen van cultureel en historisch belang, moderne architectuur of constructies en restauraties van traditionele woningen.
Andere case-studies
Wereldwijd zijn er meer dan 250 daken die gebouwd zijn met onze leien.
Het natuurlei van CUPA PIZARRAS is het hoogstgewaardeerde product van architecten. Het werd uitgekozen voor belangrijke projecten, zoals gebouwen van cultureel en historisch belang, moderne architectuur of constructies en restauraties van traditionele woningen.
Heeft u vragen? Ons team van experts in leien staat ter uwer beschikking