Onze natuurleien in een van de oudste zoo’s ter wereld
Bij de renovatie van het dak van de Antwerpse zoo, de oudste zoo van België en een van de oudste zoo’s ter wereld, werd gekozen voor de natuurleien van CUPA PIZARRAS. De CUPA 4 werd geselecteerd voor de restauratie van 2100 m² van dit historisch gebouw, met een geraffineerde, uniforme afwerking.
Deze bekende zoo die al 170 jaar bestaat is ook gelegen in Antwerpen, de tweede dichtstbevolkte stad van België die wereldwijd gekend is voor zijn diamanten en zijn haven. Deze zoo werd opgericht in 1843 en werd recent gerenoveerd met het oog op zoölogische en botanische studies. Er zitten ongeveer 950 diersoorten, waaronder de meest uiteenlopende.
Deze zoo is ideaal gelegen in het hart van de stad, op een steenworp van het centraal station. De zoo is het hele jaar door geopend voor het publiek van 10 tot 19 uur en verwelkomt duizenden bezoekers die zin hebben in een educatief uitstapje of gewoon een wandeling met hun gezin.
Er is een cafetaria en een selfservicerestaurant en er worden ook talrijke nevenactiviteiten georganiseerd: bezoekers kunnen er zelfs een verjaardagsfeestje vieren.
Het nieuwe dak werd gelegd ter gelegenheid van de viering van de 175e verjaardag. Het bouwwerk werd gerealiseerd in 2017 door Frans Corvers bvba, een bedrijf uit Laakdal, op amper 50 km van Antwerpen. Dit bedrijf is gespecialiseerd in dakwerken, woningbouw en zelfs de restauratie van kerken.
CUPA 4 SCHRIJFT GESCHIEDENIS IN DE ZOO
De keuze voor natuurleien, een mooi en duurzaam materiaal, was cruciaal in dit project.
De CUPA 4, historisch zeer aanwezig in België, is afkomstig van de Armadilla-groeve in Benuza (León). Deze steen onderscheidt zich door zijn blauwzwarte kleur, een verminderde dikte en een fijne textuur. Hij is verkrijgbaar in verschillende maten en formaten en garandeert een gebruiksvriendelijke installatie.
In deze zoo zorgt de combinatie van natuurlijke materialen zoals natuurleien en hout met baksteen voor een authentiek karakter en een onmiskenbare charme.
En als we daar nog de chromatische compositie van de verschillende bestaande gebouwen van de zoo aan toevoegen, war zwarte, bruine en groene tinten domineren, ontdekken we een spannende ruimte waar vooral de schoonheid van natuurleien tot uiting komt.