Nieuwbouw in Fernelmont: Een toets moderniteit op het platteland
Omgeving
De gemeente Fernelmont, ten noordoosten van Namen, telt 10 voormalige kleine plattelandsgemeenten met een typische en volkse architectuur. Deze nieuwe eengezinswoning combineert harmonieus zwart en wit, maar ook de traditionele en moderne volumes.
Architecturaal deel
Het nieuwbouwproject wou resoluut hedendaags zijn, terwijl het volledig in het lokale landschap zou worden opgenomen.
Wij hebben vertrouwde vormen en materialen gebruikt om het landschap niet met een mokerslag te lijf te gaan”, legt Vincent Meulebrouck, Architect van de operatie uit.
De grote buitenvolumes worden opgevangen door grote binnenvolumes, hetgeen de bouwheer wenste. Verscheidene gevelbekledingen werden voorgesteld: “Wij willen geen bakstenen en steen spreekt ons erg aan”, vertelt het koppel dat als bouwheer erg betrokken is bij het ontwerp van hun woning.
Op basis van de eigenschappen hebben ze al snel voor de natuurlei gekozen, preciseert Vincent Meulebrouck, voor zijn mineraliteit, zijn reliëf en zijn duurzaamheid.
De woning werd ontworpen als twee eenvoudige volumes, het eerste bekleed met leien, het tweede met een lichte bepleistering.
Administratieve procedures
De eigenaars wilden absoluut deze hedendaagse strekking voor hun woning, die werd ontworpen door Urban Architectes. Maar eerst moest de Dienst Stadsplanning worden aangesproken. Er werden meerdere punten van de vergunning in vraag gesteld: het gebruik van leien op de gevel, maar ook de hoogte van de woning en de afstand van de straat.
Wij moesten aantonen dat ons project subtiel en pertinent in zijn omgeving paste: het feit een gekend en erkend materiaal maximaal toe te passen en te exploiteren liet toe de plattelandsstructuur harmonieus aan te vullen, commentarieert de Architect.
Onze ontmoeting met de burgemeester was bepalend voor de validering van het project.
Er werd een maquette als ondersteuning van het architecturaal deel gebruikt, die het project een concrete vorm kon geven.
Uitvoering
De volledige werf heeft een jaar geduurd, het plaatsen van de leien een paar weken. De onderneming XL Toitures (Assesse) heeft de werktekening gemaakt van de verschillende gebruikte leisoorten die uit dezelfde steengroeve kwamen en voldoende dik waren om meer textuur te geven.
Xavier Lahoussine, de plaatser, was erg geïnteresseerd in de nieuwe toepassing van dit traditioneel materiaal, zeggen de eigenaars.
De leien worden met een leihaak op het dak gelegd en onzichtbaar in de gevel vastgeschroefd, volgens het systeem CUPACLAD 101, rechtstreeks op de draagstructuur van de gevel, een isolatie van 16 cm dik bedekkend. De Architect voegt hieraan toe:
De keuze van de plaatsingsonderneming is essentieel, want kennis van het materiaal en het vakmanschap moeten hand in hand gaan om een optimaal resultaat te verzekeren.