Gevel

De verschillende geveltypes

geveltypes

Het Franse woord “façade” (gevel) komt van het Italiaanse “facciata” en staat voor de buitenwand of alle buitenmuren van een gebouw. De term wordt vaak gebruikt om enkel de voorgevel of hoofdgevel aan te duiden.

De gevel is, samen met het dak, een van de belangrijkste elementen van een gebouw omdat het de eerste barrière is tegen externe klimatologische omstandigheden die de gezondheid van het gebouw zouden kunnen beïnvloeden: regen, sneeuw, wind, vorst, zon enz.

Het is dus erg belangrijk om een gevelsysteem te kiezen dat bescherming biedt tegen deze risico’s en tegelijkertijd bijdraagt aan een lager energieverbruik door de onderhoudskosten te verminderen en het comfort van de bewoners te verbeteren.

Hieronder vindt u meer uitleg bij de verschillende geveltypes of buitenwanden die momenteel worden gebruikt in de architectuur, alsook hun specifieke eigenschappen.

Lichte gevel

Dit is een geveltype dat wordt bevestigd aan de vaste structuur van het gebouw, maar er geen deel van uitmaakt. Aangezien het dus niet bijdraagt aan de stabiliteit van het gebouw, is het belangrijk dat de lichte gevel wordt ontworpen om de lasten die op de elementen rusten, te ondersteunen.

De bekledingsmaterialen die doorgaans worden gebruikt voor dit geveltype zijn glas of metaal.

Er bestaan twee types constructies voor een lichte gevel: wandgordijn en paneelgevel. In het eerste geval loopt de gevel continu over de planken van de structuur, terwijl de gevel in het tweede geval wordt onderbroken ter hoogte van elke plank.

De voordelen van  de lichte gevel zijn de eenvoudige installatie en het licht dat in het gebouw binnenvalt.

Vergeleken met andere geveltypes bieden lichte gevels een lagere thermische en akoestische isolatie en hoger onderhoudskosten op middellange en lange termijn.

Dit geveltype wordt hoofdzakelijk geïnstalleerd op gemiddelde tot hoge kantoorgebouwen.

Lichte gevel

Zware gevel

Net zoals zijn naam aangeeft, wordt dit geveltype doorgaans gevormd door redelijk zware bouwelementen. Opdat een gevel zou kunnen worden beschouwd als zwaar, moet het gemiddelde gewicht, vol en hol, meer bedragen dan 100 kg per m².

Deze categorie omvat verschillende soorten gevels die, afhankelijk van de behoeften op het vlak van thermische isolatie, dragend of zelfdragend kunnen zijn, met of zonder luchtkamer.

Prefabgevels

Dit geveltype bestaat uitsluitend uit geprefabriceerde modules die op de bouwplaats aan elkaar worden bevestigd of worden gemonteerd. De onderdelen van deze gevels zijn industrieel vervaardigd in uiterst gemechaniseerde magazijnen op basis van materialen zoals betonnen of houten platen.

De belangrijkste voordelen van dit geveltype zijn de snelle en eenvoudige installatie, alsook de lagere kostprijs vergeleken met andere systemen. Wat de nadelen betreft, er zijn meer beperkingen bij het ontwerp en er is een minimale bouwplaatsoppervlakte vereist om hun duurzaamheid te rechtvaardigen.

Prefabgevels worden doorgaans gebruikt in industriële magazijnen en grote winkelcentra.

geprefabriceerde behuizing

Traditionele gevel

Deze categorie omvat de gevels die traditionele bouwmaterialen gebruiken zoals baksteen, natuursteen, hout, keramiek, pleister enz.

De voordelen zijn die van een minder complexe bouw, namelijk een snelle installatie en lage kosten.

Anderzijds hebben klassieke gevels geen lucht- of isolatiekamer en bieden ze lagere thermische en akoestische prestaties, wat dan weer een kleinere energiebesparing als gevolg heeft.

traditionele gevel huis

Gevelisolatiesystemen

Vervolgens krijgt het systeem een bekleding of afwerking die is afgestemd op het uiterlijk van het gebouw.

De meest gebruikte materialen in de isolerende kern van de thermische gevelisolatiesystemen zijn geëxpandeerd polystyreen (EPS), geëxtrudeerd polystyreen (XPS), le geëxpandeerd polystyreen met grafiet (EPS-G) en minerale wol (MW).

Dankzij de isolerende laag zijn er bij het gevelisolatiesystemen minder thermische bruggen en een lager condensatierisico.

Deze optie biedt dus een goede prijs-kwaliteitsverhouding omdat de kosten voor een profielsysteem hierbij niet noodzakelijk zijn.

Geventileerde gevel

Het systeem van de geventileerde gevel bestaat uit een draagmuur, een isolatielaag en een bekleding die op de draagstructuur van het gebouw wordt vastgemaakt.

Het grootste verschil met het gevelisolatiesystemen is het bestaan van een luchtkamer tussen de draagmuur en de bekleding.

Hoewel het gebruik van dit systeem in de meeste gevallen hogere kosten en een complexere installatie betekent, blijft het toch rendabel doordat de luchtkamer aan de oorsprong ligt van tal van voordelen van de geventileerde gevel.

geventileerde gevel zomer winter

Het schoorsteeneffect dat ontstaat in de luchtkamer doet de lucht stijgen monter en langs de gevelkam verdwijnen. In de zomer zorgt dit natuurlijk convectiefenomeen ervoor dat de lucht wordt ververst en niet oververhit raakt. In de winter slaagt de lucht er niet in om op tee warmen en in het gebouw te blijven. De warmte ontsnapt niet en draagt bij aan een energiebesparing in de verwarmingssystemen.

Geventileerde gevels bieden trouwens een extra beschermlaag die condensatie en waterinsijpeling verhindert, en verhindert dat er spleten en scheuren in het gebouw ontstaan dankzij de kleinere temperatuurverschillen.

Dat zijn slechts enkele van de redenen waarvoor geventileerde gevels momenteel worden beschouwd als het meest efficiënte systeem van buitenwanden van gebouwen.

familie huis gevel geventileerd

Wilt u profiteren van al deze voordelen en uw gevel een modern en elegant ontwerp geven? Ontdek onze innovatieve systemen van geventileerde gevels in CUPACLAD natuurleien.