Gevel

Duurzaam wonen: bouw van een hedendaagse woning in Ham-sur-Heure

Als plaats in de Belgische provincie Henegouwen ligt de dorpsgemeenschap van Ham-sur-Heure-Nalinnes op een vijftiental kilometers ten zuiden van Charleroi.

De twee architecten-vennoten Coupain-Donot architectes & associés hebben naar eigen behoeften en overtuigingen een laagenergiewoning over 3 verdiepingen van ongeveer 285 m2 ontworpen.

maison contemporaine a hainaut

Foto ©OLIVIERBOURGI

Regionale kenmerken en duurzaam wonen

De zone legt geen bijzondere reglementaire beperkingen op en in de gemeente staan er al meerdere hedendaagse villa’s. De architecten wensten niet abrupt te breken met de omgeving:

Wij hebben de traditionele architecturale kenmerken overgenomen door gebruik te maken van gekend materiaal zoals de baksteen en de natuurleien, bevestigt Julie Donot, Architect. Wij hebben eveneens principieel gekozen voor de volumetrie van hellende daken.

De ontwerpers, gevoelig voor duurzaam bouwen en bezorgd over de energie-aspecten, hebben een optimale isolatie, een ventilatiesysteem met warmterecuperatie en een geothermische wisselaar gekozen.

De woning werd niet gecertificeerd”, preciseert Julie Donot, “toch hebben we de criteria van een passiefwoning op het vlak van isolatie, luchtdichtheid, isolatie enz. gevolgd.

 

habitat durable avec ardoise

Fotos ©OLIVIERBOURGI

Werken met leien op de gevels en het dak

“Het natuurlijk, tijdloos aspect dat nooit uit de mode gaat, heeft ons erg bekoord”, leggen de 2 architecten uit. We hebben met de textuur van de leisteen gespeeld om een eenheidsvolume dat er erg esthetisch uitziet te creëren.” Geen enkele regenwaterpijp is zichtbaar, de dakgoten werden ingebouwd voor de continuïteit tussen de gevelbekleding en het dak, waarbij het monolithisch aspect van deze woning naar voor komt.

Heel de woning werd bewerkt met ruwe materialen, binnen gaat het om een combinatie van beton en hout (zichtbare gladde welfsels, prefab betonnen trap, enz.). “Wij hebben aan deze verbinding gewerkt, deze leidraad van materialen met hun textuur, die een zekere ruwheid behouden”, vervolgt Julie Donot.

Voor de buitenkant werden de architecten aangesproken door de weerstand en de duurzaamheid van de natuurleien. De installatie van de leien werd uitgevoerd door de firma Sprl Vandenelsen.

Het kleurencontrast is een echte winnaar: de leisteen en de donkere baksteen aan de buitenkant steken af tegen de veel lichtere en heldere binnenkant, in het bijzonder door een verlichting doorheen heel de inkomhal en de grote raampartijen in de zijgevel.

facade ardoise et brique

Foto ©OLIVIERBOURGI

Een horizontale gevelbekleding

Het metselwerk werd uitgevoerd met betonblokken, met een isolatie van 20 cm polyurethaan. De buitenbekleding in natuurleien werd onzichtbaar genageld op een houten raamwerk.

Wij wilden een horizontaal plaatsingssysteem dat zo goed mogelijk in harmonie is met de verlijmde baksteen die ook op het parement aanwezig is.  Het gaat om een leistenen gevelbekleding, maar een met dezelfde eigenschappen als het bakstenen parement, met hetzelfde profiel, legt Philippe Coupain, Architect, uit.

bardage horizontal ardoise

Foto ©OLIVIERBOURGI

Na een lang werfjaar hebben de architecten hun woning in juni 2018 opgeleverd. Sinds dan zorgt de kwaliteit van de gebruikte materialen voor een optimale levenskwaliteit van haar bewoners.